2008. augusztus 12., kedd

Tésztasaláta



Beküldte:
Iván Judit

Különös ismertetőjegy:
Közös bulikon volt fellelhető.
Sacperkábé egy nagy jénai, vagy salátás tálhoz mért adag.

Hozzávalók:
40 dkg (azaz majdnem egy nagy zacskó) makaróni száraztészta
30 dkg szeletelt sonkaféle (legegyszerűbb olyat venni, ami eleve négyszögeletes)
kb. negyed befőttesüvegnyi savanyú uborka (5-6 db)
kb. ugyanannyi marinált (savanyított) pritaminpaprika
30 dkg sajt (ami ízesebb, de reszelhető állagú, pl óvári)
45-50 dkg-os majonéz
1,5 nagy pohár natúr joghurt
2-3 evőkanál mustár
1-2 evőkanál kechup
2-3 gerezd szétnyomott fokhagyma
1,5 evőkanál citromlé
só, bors

Elkészítés:
40 dkg (azaz majdnem egy nagy zacskó) makaróni száraztésztát feltördelünk kb. marokszéles darabokra. Megfőzzük (vigyázat, nem szét :)
Míg fő, majd míg hül a többi hozzávalót felaprítjuk:
A sonkafélét 5 cm-es hosszú, fél cm széles csíkokra metéljük. A savanyú uborkát (5-6 db) szintén csíkokra metéljük (előbb lapokra szelem, aztán csíkozom :). A marinált (savanyított) pritaminpaprikát szintén csíkokra metéljük.
(Tehát nagyjából minden eddigi elem a feltördelt száraztészta méretét mutatja.)
A sajtot (ami ízesebb, de reszelhető állagú, pl óvári) lereszeljük.
A már leszűrt, kihűlőben lévő tésztát a jénaiba tesszük, ráhalmozzuk a sonkát, uborkát, paprikát (a sajtot még nem!)

Elkészítjük az öntetet:
A majonézhez megy a 1,5 nagy pohár natúr joghurt (de akár mindkét pohár mehet). Só, őrölt bors, mondjuk 2-3 evőkanál mustár, 1-2 evőkanál kechup, 2-3 gerezd szétnyomott fokhagyma (ha nincs, akkor jó a fokhagymakrém is), kb. 1,5 evőkanál citromlé
Összekeverjük, ízleljük, ha kell még alakítunk rajta :)
Ráöntjük a tésztára, rászórjuk a reszelt sajtot is. Aztán ügyesen összekeverjük, úgy hogy a reszelt sajt se csomókban álljon benne.
Ha úgy látjuk színösszeállításra, vagy mintavételre (értsd kóstolás), hogy bármelyik résztvevő, pl. a savanyúságok, kevesen vannak benne, akkor pótoljuk.

Az adagot persze lehet kicsinyíteni, ez a vendégséges méret.
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések: