2008. augusztus 12., kedd
Csirkemájpástétom
Beküldte:
Iván Judit
Különös ismertetőjegy:
Karácsonyi bulikról ismeretes. Az eredeti recept általam feldúsított verziójának leírása (elvileg hat személyre).
Hozzávalók:
4cl konyak
2 evőkanál mazsola
2 db gyöngyhagyma, vagy 1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
60dkg csirkemáj
15 dkg sózatlan vaj
0,75 dl vörösbor (száraz, vagy félszáraz)
0,5 dl. zsíros tejföl
só, bors, kakukkfű
Előkészítés:
A konyakba beáztatom a megmosott mazsolát.
A hagymát megtisztítom, felaprítom.
A fokhagymát megtisztítom, felaprítom, átpasszírozom.
A csirkemájat megtisztítom a hártyáktól, nagyobb erektől, egyforma nagyságú darabokra vágom.
Elkészítés:
dkg sózatlan vajat felolvasztok egy nagyobb serpenyőben, beleteszem a májat és nagy lángon kb.3 percig megpirítom (még rugalmas legyen, s belül még rózsaszín kicsit), majd kiszedem (akár már a turmixtálba)
Ugyanabba a serpenyőbe beleteszem, ugyanabba a sütés után megmaradt vajba a felaprított gyöngy(v.vörös)hagymát és lassú tűzön 4 percig piritom-párolom. Aztán hozzáadom a összezúzott fokhagymát, s további 2 percig sütöm együtt. Azután kiszedem a hagymákat a serpenyőből, s hozzáadom a májakhoz (a serpenyőben még mindig marad némi vaj és odapirult adalékok)
A serpenyőbe öntök 0,75dl vörösbort (száraz, v. félszáraz) és fellazítjuk vele a pörcöket, felforraljuk. Hozzáadom a sót, őrölt fehér v.feketeborsot, kakukkfüvet (gondolj arra, hogy az egész pástétomhoz méretezd a fűszermennyiséget!). Összerottyantás után belekeverek még fél deci zsíros tejfölt. Az egészet hozzáöntöm a már turmixtálban lévő alapanyagokhoz.
Hozzáadom még a konyakot a mazsolával, s az egészet összeturmixolom (én speciel egyszerűen botmixerrel). Átöntöm steril, jól záródó edénybe.
Egy kicsi (még tiszta) serpenyőben felolvasztok 7 dkg szintén sózatlan vajat, beleteszek kakukkfüvet, kicsit megfuttatom rajta, majd a pástétom tetején eloszlatom a kicsit pirult fűszert, s ráöntöm óvatosan a vajat.
Egy óra alatt már megdermed a pástétom a hűtőben, s már neki is láthatunk bagettel, piritóssal, salátával!
Jó étvágyat! :))
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése