tag:blogger.com,1999:blog-64661840303487633542024-02-21T01:15:52.291+01:00EFVK receptkönyvSimon Ákoshttp://www.blogger.com/profile/04586377116382376834noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-6466184030348763354.post-76214211764503571832019-01-26T13:08:00.000+01:002019-01-26T13:24:11.164+01:00Öntött kakaós<br />
<strong>Beküldte:</strong><br />
Vámos Ági<br />
<br />
<strong>Különös ismertetőjegy:</strong><br />
Közkívánatra<br />
<br />
<strong>Hozzávalók:</strong><br />
10 dkg vaj<br />
2 tojás<br />
6 dkg kakaópor<br />
½ kg liszt<br />
½ kg kristálycukor<br />
½ l tej<br />
1 zacskó sütőpor<br />
pici só<br />
<br />
<strong>Elkészítés:</strong><br />
Összekeverem, tepsibe öntöm, megsütöm. Villával szurkálom, hogy megsült-e.Simon Ákoshttp://www.blogger.com/profile/04586377116382376834noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6466184030348763354.post-23055848475325123982019-01-26T13:05:00.004+01:002020-12-01T23:10:20.181+01:00Csacsifül<br />
<strong>Beküldte:</strong><br />
Vámos Ági<br />
<br />
<strong>Különös ismertetőjegy:</strong><br />
Közkívánatra<br />
<br />
<strong>Hozzávalók:</strong> <br />
<br />
1 kg liszt<br />
2 doboz tejföl/ régi recept-2dl volt egy doboz tejföl<br />
50 dkg vaj-lehet margarin is<br />
5 evőkanál cukor<br />
teáskanál só<br />
1 élesztő/ 5 dkg-os kocka ill.téglatest<div>lekvár (sütésálló)<br />
<br />
<br />
<strong>Elkészítés:</strong><br />
Az élesztőt elkeverem a tejfölben, és hozzáadom a többi cucchoz. Nem kell keleszteni. Nagyon vékonyra kell kinyújtani, pogácsaszaggatóval köröket vágunk. A körökre lekvárt teszünk és félbehajtjuk. Kb. 175 fokon sütöm addig-ameddig. Hamar sülhet, maradjon világos. Még melegen vaníliás-porcukorba forgatom.<br />
Szóval elég munkás.</div>Simon Ákoshttp://www.blogger.com/profile/04586377116382376834noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6466184030348763354.post-24688049828085772572012-12-10T23:25:00.000+01:002019-01-26T13:24:51.861+01:00Mézeskalács<br />
<strong>Beküldte:</strong><br />
Vincze Virág<br />
<br />
<strong>Különös ismertetőjegy:</strong><br />
Kórusmikuláson tűnt fel. "Kedden nagy sikert aratott a dobozi mézeskalácsos Barátnőm sütije, aminek többen is kértétek a receptjét. A Barátnőmnek hála, most közkinccsé tehetem. Jó sütögetést, ünnepi készülődést mindenkinek!"<br />
<br />
<strong>Elkészítés:</strong><br />
Egy tálba szitálunk 50 dkg lisztet, 20 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet, 30 dkg porcukrot, 2 teáskanál szódabikarbónát, 1 evőkanál Kotányi mézes fűszert, 1 kiskanál őrölt fahéjat, 1 kiskanál őrölt szegfűszeget.<br />
Egy másik tálkában megolvasztunk 5 dkg margarint és 4 evőkanál mézet. (ne legyen túl meleg) Ezt a mézes vajat beleöntjük a lisztes keverékbe, majd ráütünk 4 egész tojást és végül az egészet összegyúrjuk. Ha nagyon ragadna, még tehetünk hozzá kevés lisztet.<br />
Végül egy zacskóba tesszük 1 napra pihenni. Másnap lehet nyújtani, jó lisztes legyen az alja. Kb. 5 mm vastagra nyújtsuk és lehet szaggatni! Előmelegített sütőben 180 C0 –on, kb 7 percig sütjük.<br />
<br />
<b>Máz:</b> 1 tojásfehérjéhez kb 18-20 dkg porcukrot kavarunk, jó krémesre kavarjuk és zacskóba töltve lehet díszíteni.<br />
<br />
Simon Ákoshttp://www.blogger.com/profile/04586377116382376834noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6466184030348763354.post-52766878558449348752012-02-23T11:14:00.000+01:002012-12-10T23:25:50.318+01:00Csokiszalámi<br />
<br />
<strong>Beküldte:</strong><br />
Nyeső Péter<br />
<br />
<strong>Hozzávalók:</strong><br />
½ kg háztartási keksz<br />
25 dkg darált dió<br />
25 dkg margarin (Ráma)<br />
50 dkg cukor<br />
1,5 dl tej<br />
½ dl rum<br />
5 dkg kakaó<br />
1 kanál liszt<br />
celofán<br />
<br />
<strong>Elkészítés:</strong><br />
A kekszet apró darabokra törjük (pl 1 keksz 3-4 darabra), és egy tálban összekeverjük a darált dióval.<br />
Lábosban megolvasztjuk a margarint, beleöntjük a cukrot, majd mikor az is felolvadt, beleöntjük a tejet, meg a rumot. Ezután állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet és a kakaót, majd felforraljuk. Ez az egész pár percet vesz igénybe.<br />
A masszát ráöntjük a keksz-dió keverékre, és összekeverjük.<br />
Nem messze a celofán szélétől hosszában kiöntjük a masszát, feltekerjük, két végén behajtjuk, és kézzel szépen kisimítjuk, hogy aránylag egyenletesen oszoljon el a massza. Vigyázni kell, mert forró a massza.<br />
(Régen 2 celofán elég volt, a mai méretekből inkább 3 lap kell. Bár a celofán a legjobb, lehet folpackba, vagy alufóliába is csomagolni, csak a folpack vékony, az alufóliát meg nehéz leszedni, szakad.)<br />
2 napig ajánlatos pihentetni, addigra igazán összeáll.<br />
<br />
Jó étvágyat!Simon Ákoshttp://www.blogger.com/profile/04586377116382376834noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6466184030348763354.post-51490006162380312132010-05-29T23:13:00.004+02:002010-05-29T23:23:47.691+02:00KenyérEgy működőképesnek tűnő recept házi kenyérsütőben készülő fehérkenyérhez:<br /><br /><strong>Beküldte:</strong><br />Simon Károlyné<br /><br /><strong>Különös ismertetőjegy:</strong><br />Moulinex gépem van, és a kisebb kenyeret készítem, állítólag 750 gr, de sose mértem meg. 3óra 13perc.<br /><br /><strong>Hozzávalók és elkészítés:</strong><br />240 ml víz,<br />ebbe:<br />1 db tojás,<br />1 púpos kiskanál só,<br />egy löttyintés olaj (néha olíva, de a normál is jó),<br />egy löttyintés almaecet,<br />rá:<br />430 gr finomliszt (BL55-ös),<br />a közepébe:<br />6 gr élesztőpor,<br />és a tetejét meghintem egy kis tejporral.<br /> <br />Kísérletezgettem vegyes liszttel, pl. a fehér liszt mellé 300gr teljes kiőrlésű búzaliszt, vagy rozsliszttel, az is jó, csak egy kicsit töményebb. Persze a liszt összmennyisége marad.Simon Ákoshttp://www.blogger.com/profile/04586377116382376834noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6466184030348763354.post-90886926081566289582009-09-07T15:16:00.006+02:002009-09-09T13:16:50.158+02:00Kati szelet<br><br /><strong>Beküldte:</strong><br />Erdőközi Kati<br /><br /><strong>Különös ismertetőjegy: </strong><br />Az alábbi süteménnyel a szerencsések Révfülöpön találkoztak. Nem rólam lett elnevezve! A véletlen műve, hogy: Kati szelet<br /><br /><strong>Hozzávalók:</strong><br /><br />A tésztához:<br />25 dkg RAMA margarin<br />60 dkg liszt<br />2 tojás sárgája<br />1 pohár tejföl<br />20 dkg cukor<br />½ sütőpor<br /><br />A töltelékhez:<br />15 dkg cukor<br />3 ek. kakaó<br />2 dl víz<br />10 dkg RAMA margarin<br />1 tésztalap (összetörve, ledarálva)<br />20(!) dkg mazsola<br />1 marék kimagozott meggy<br />20 dkg darált dió<br />sárgabaracklekvár<br /><br />A mázhoz:<br />2 púpos ek. kakaópor<br />2 ek. cukor<br />néhány kanál víz<br />2 dkg RAMA<br /><br /><strong>Elkészítés:</strong><br />A margarint elmorzsoljuk a liszttel, a 2 tojás sárgájával, egy pohár tejföllel, a cukorral és a fél sütőporral (pici só is kell bele). Jól összedolgozzuk és zsírozott, lisztezett tepsiben közepes hőmérsékleten három lapot sütünk belőle. Világos, majdnem fehér maradjon!<br />A töltelékhez a 15 dkg cukorból 3 ek. kakaóval és 2 dl vízzel szirupot főzünk. Belekeverünk 10 dkg margarint, az egyik tésztalapot összetörve/ledarálva (persze azt, ami a legbénábbra sikerült), a mazsolát, amit előzőleg rumban megáztatunk, 1 marék kimagozott meggyet és a darált diót. <br />A két tésztalap belső felületét baracklekvárral megkenjük, a tölteléket közérakjuk, egyenletesen elterítve. <br />A tetejére csokimázat teszünk. (A kakaót a cukorral csomómentesen elkeverni, kanalanként kevés vizet hozzákeverni, felfőzni, majd a tűzről levéve belekeverni a margarint.)<br /><br />Egyszerű az elkészítése, nagyon finom és kiadós!Simon Ákoshttp://www.blogger.com/profile/04586377116382376834noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6466184030348763354.post-8353408820040988562009-04-29T10:59:00.002+02:002009-04-29T11:02:00.546+02:00Sajtos olívás sütiMuffinreceptből továbbfejlesztve gyors-tepsis-sós-sütinek. Előkészítéssel együtt 1 óra alatt asztalra rakható<br /><br /><strong>Beküldte:</strong><br />Iván Judit<br /><br /><strong>Hozzávalók:</strong><br />25 dkg liszt<br />1 csomag sütőpor<br />só, bors<br />kb 5-5 dkg füstölt sajt és ízesebb nem füstölt<br />2 db tojás<br />2 kis pohár (azaz kb.3 dl) natur jodhurt<br />kb. 2 evőkanál olívaolaj<br />7-8 dkg olívabogyó<br /><br /><strong>Elkészítés:</strong><br />Leszűrjük az olívabogyókat és vékonyan felkarikázzuk.<br />Lereszeljük a sajtokat (a mennyiséget saccra írtam, kb egy bögrényi reszelt sajt legyen összesen). A lisztbe belekeverjük a sütőport, borsot, kevés sót (a sajt és az olívabogyó is sós, számoljunk vele), majd utána a reszelt sajtot is beleforgatjuk, hogy a sajt közé menjen a liszt, s ne ragadjon össze a reszelt sajt.<br />A 2 tojást felverjük, belekeverjük a joghurtot és az olívaolajat, habosra keverjük géppel. Ezután apránként belekeverjük a sajtos-lisztes keveréket, így viszonylag sűrű masszát kapunk.<br />Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk (nem gáztepsi, hanem annál kisebb, kb feleakkora, téglalap alakú), és beletesszük a tésztát.<br />Mivel elég sűrű a sajttól, ezért ne ijedj meg, el kell egyengetni valamivel a tepsiben, mert magától nem folyik szét. :)<br />A tetejére egyenletesen szétszórjuk az olívabogyókarikákat úgy, hogy a szélére is jusson.<br />160-170 fokra előmelegített sütőben (8 fokozatú gáztűzhelynél 4-5 között) 35 percig sütjük, míg kenyérhéjbarna nem lesz.<br />Stangliméretűre felvágva tálaljuk. Jó étvágyat!Simon Ákoshttp://www.blogger.com/profile/04586377116382376834noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6466184030348763354.post-14158540656552102842008-08-12T13:30:00.002+02:002008-08-12T13:33:31.384+02:00Tésztasaláta<br><br /><strong>Beküldte:</strong><br />Iván Judit<br /><br /><strong>Különös ismertetőjegy:</strong><br />Közös bulikon volt fellelhető.<br />Sacperkábé egy nagy jénai, vagy salátás tálhoz mért adag.<br /><br /><strong>Hozzávalók:</strong><br />40 dkg (azaz majdnem egy nagy zacskó) makaróni száraztészta<br />30 dkg szeletelt sonkaféle (legegyszerűbb olyat venni, ami eleve négyszögeletes)<br />kb. negyed befőttesüvegnyi savanyú uborka (5-6 db)<br />kb. ugyanannyi marinált (savanyított) pritaminpaprika<br />30 dkg sajt (ami ízesebb, de reszelhető állagú, pl óvári)<br />45-50 dkg-os majonéz<br />1,5 nagy pohár natúr joghurt<br />2-3 evőkanál mustár<br />1-2 evőkanál kechup<br />2-3 gerezd szétnyomott fokhagyma<br />1,5 evőkanál citromlé<br />só, bors<br /><br /><strong>Elkészítés:</strong><br />40 dkg (azaz majdnem egy nagy zacskó) makaróni száraztésztát feltördelünk kb. marokszéles darabokra. Megfőzzük (vigyázat, nem szét :)<br />Míg fő, majd míg hül a többi hozzávalót felaprítjuk:<br />A sonkafélét 5 cm-es hosszú, fél cm széles csíkokra metéljük. A savanyú uborkát (5-6 db) szintén csíkokra metéljük (előbb lapokra szelem, aztán csíkozom :). A marinált (savanyított) pritaminpaprikát szintén csíkokra metéljük.<br />(Tehát nagyjából minden eddigi elem a feltördelt száraztészta méretét mutatja.)<br />A sajtot (ami ízesebb, de reszelhető állagú, pl óvári) lereszeljük.<br />A már leszűrt, kihűlőben lévő tésztát a jénaiba tesszük, ráhalmozzuk a sonkát, uborkát, paprikát (a sajtot még nem!)<br /><br />Elkészítjük az öntetet:<br />A majonézhez megy a 1,5 nagy pohár natúr joghurt (de akár mindkét pohár mehet). Só, őrölt bors, mondjuk 2-3 evőkanál mustár, 1-2 evőkanál kechup, 2-3 gerezd szétnyomott fokhagyma (ha nincs, akkor jó a fokhagymakrém is), kb. 1,5 evőkanál citromlé<br />Összekeverjük, ízleljük, ha kell még alakítunk rajta :)<br />Ráöntjük a tésztára, rászórjuk a reszelt sajtot is. Aztán ügyesen összekeverjük, úgy hogy a reszelt sajt se csomókban álljon benne.<br />Ha úgy látjuk színösszeállításra, vagy mintavételre (értsd kóstolás), hogy bármelyik résztvevő, pl. a savanyúságok, kevesen vannak benne, akkor pótoljuk.<br /><br />Az adagot persze lehet kicsinyíteni, ez a vendégséges méret.<br />Jó étvágyat hozzá!Simon Ákoshttp://www.blogger.com/profile/04586377116382376834noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6466184030348763354.post-38811644915346873262008-08-12T13:25:00.002+02:002008-08-12T13:29:41.759+02:00Csirkemájpástétom<br><br /><strong>Beküldte:</strong><br />Iván Judit<br /><br /><strong>Különös ismertetőjegy:</strong><br />Karácsonyi bulikról ismeretes. Az eredeti recept általam feldúsított verziójának leírása (elvileg hat személyre).<br /><br /><strong>Hozzávalók:</strong><br />4cl konyak<br />2 evőkanál mazsola<br />2 db gyöngyhagyma, vagy 1 kisebb vöröshagyma<br />2 gerezd fokhagyma<br />60dkg csirkemáj<br />15 dkg sózatlan vaj<br />0,75 dl vörösbor (száraz, vagy félszáraz)<br />0,5 dl. zsíros tejföl<br />só, bors, kakukkfű<br /><br /><strong>Előkészítés:</strong><br />A konyakba beáztatom a megmosott mazsolát.<br />A hagymát megtisztítom, felaprítom.<br />A fokhagymát megtisztítom, felaprítom, átpasszírozom.<br />A csirkemájat megtisztítom a hártyáktól, nagyobb erektől, egyforma nagyságú darabokra vágom.<br /><br /><strong>Elkészítés:</strong><br /> dkg sózatlan vajat felolvasztok egy nagyobb serpenyőben, beleteszem a májat és nagy lángon kb.3 percig megpirítom (még rugalmas legyen, s belül még rózsaszín kicsit), majd kiszedem (akár már a turmixtálba)<br /><br />Ugyanabba a serpenyőbe beleteszem, ugyanabba a sütés után megmaradt vajba a felaprított gyöngy(v.vörös)hagymát és lassú tűzön 4 percig piritom-párolom. Aztán hozzáadom a összezúzott fokhagymát, s további 2 percig sütöm együtt. Azután kiszedem a hagymákat a serpenyőből, s hozzáadom a májakhoz (a serpenyőben még mindig marad némi vaj és odapirult adalékok)<br /><br />A serpenyőbe öntök 0,75dl vörösbort (száraz, v. félszáraz) és fellazítjuk vele a pörcöket, felforraljuk. Hozzáadom a sót, őrölt fehér v.feketeborsot, kakukkfüvet (gondolj arra, hogy az egész pástétomhoz méretezd a fűszermennyiséget!). Összerottyantás után belekeverek még fél deci zsíros tejfölt. Az egészet hozzáöntöm a már turmixtálban lévő alapanyagokhoz. <br />Hozzáadom még a konyakot a mazsolával, s az egészet összeturmixolom (én speciel egyszerűen botmixerrel). Átöntöm steril, jól záródó edénybe.<br />Egy kicsi (még tiszta) serpenyőben felolvasztok 7 dkg szintén sózatlan vajat, beleteszek kakukkfüvet, kicsit megfuttatom rajta, majd a pástétom tetején eloszlatom a kicsit pirult fűszert, s ráöntöm óvatosan a vajat. <br />Egy óra alatt már megdermed a pástétom a hűtőben, s már neki is láthatunk bagettel, piritóssal, salátával!<br /><br />Jó étvágyat! :))Simon Ákoshttp://www.blogger.com/profile/04586377116382376834noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6466184030348763354.post-61805481145029838752008-08-12T13:15:00.006+02:002008-08-12T13:22:22.840+02:00Holdacska<br><br /><strong>Beküldte:</strong><br />Bokody Kati<br /><br /><strong>Különös ismertetőjegy:</strong><br />Ez az alkoholos tetejű, márványos süti több utazáson és koncerten is megjelent.<br /><br /><strong>Hozzávalók:</strong><br />A tésztához:<br />5 tojás<br />25 dkg margarin<br />30 dkg porcukor<br />30 dkg liszt<br />2 cs. vaníliás cukor<br />2 kávéskanál sütőpor<br />1 dl hideg tej<br />kakaópor<br /><br />A mázhoz:<br />20 dkg porcukor<br />3 cent szesz (én bővebben mérem az alkoholt, ami általában gyümölcsös vodka, vagy rum)<br /><br /><strong>Elkészítés:</strong><br />Összekeverjük a tésztához szükséges hozzávalókat (legjobb robotgéppel), és a felét kizsírozott-lisztezett tepsibe öntjük. A másik felébe belekeverjük a kakaóport, és beleöntjük a tepsibe. Fakanállal kicsit összekeverjük, hogy márványos legyen. Miután megsült, még forrón ráöntjük a mázat. Ha kihűlt, pogácsaszaggatóval holdacskákat (félköröket) szúrunk ki.Simon Ákoshttp://www.blogger.com/profile/04586377116382376834noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6466184030348763354.post-43839307372153664942008-08-12T13:08:00.007+02:002008-08-12T13:22:46.898+02:00Reszelős süti<br><br /><strong>Beküldte:</strong><br />Bokody Kati<br /><br /><strong>Különös ismertetőjegy:</strong><br />Egyelőre nincs<br /><br /><strong>Hozzávalók:</strong><br />A tészához:<br />40 dkg liszt<br />25 dkg margarin<br />15 dkg porcukor<br />1 csomag vaníliás cukor<br />½ csomag sütőpor<br />1 tojás sárgája<br />3 evőkanál kakaópor<br /><br />A túrókrémhez:<br />½ kg túró<br />25 dkg porcukor<br />2 csomag vaníliás cukor<br />10 dkg babapiskóta vagy keksz lereszelve<br />3 tojás sárgája és a 4 fehérje habnak felverve<br /><br /><strong>Elkészítés:</strong><br />A tészta alapanyagokat összegyúrjuk, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Miután jól lehűlt, kizsírozott, lisztezett tepsibe, nagylyukú reszelőn lereszeljük a tészta bő felét, rákenjük a túrókrémet, és ráreszeljük a tészta másik felét. Végül lassú tűzön sütjük, hogy a teteje „borzas” maradjon, inkább száradjon, tűpróbáig.Simon Ákoshttp://www.blogger.com/profile/04586377116382376834noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6466184030348763354.post-73393725122773324902008-06-23T15:02:00.004+02:002008-08-12T13:23:00.298+02:00Gumi süti<br><br /><strong>Beküldte:</strong><br />Bokody Kati<br /><br /><strong>Különös ismertetőjegy:</strong><br />Ez az a piros tetejű remegős, ami a Brahms koncerten volt.<br /><br /><strong>Hozzávalók:</strong><br />6 tojás<br />3 csomag vaníliás cukor<br />17 evőkanál porcukor<br />1,5dkg kakaópor<br />4 csomag (25gr-os) zselatin<br />5 dl tejföl<br />2 dl málnaszörp<br />víz<br /><br /><strong>Elkészítés:</strong><br />1.réteg: 3 tojás sárgáját 1 cs. vaníliás cukorral és 5 kanál porcukorral habosra keverjük. Közben 1,5dl vízben 2 evőkanál (1cs.) zselatint a tűzön simára kevergetve felmelegítünk. Először a zselatinos vizet adjuk hozzá a kikevert tojássárgájához, majd a habbá vert tojások fehérjét. Tepsibe töltjük és míg elkészül a 2.réteg, hűtőbe rakjuk, hogy jól megdermedjen.<br /><br />2.réteg: Úgy készül, mint az első réteg, csak a tojássárgájához még kakaóport is teszünk. Kivesszük a hűtőből az 1.réteget, és rátöltjük a 2.réteget, visszarakjuk a hűtőbe.<br /><br />3.réteg: 5dl tejfölt 7 evőkanál porcukorral és 1 cs. vaníliás cukorral simára keverünk.Közben 1,5dl vizet 2 evőkanál zselatinnal kevergetve felmelegítünk, majd hozzáadjuk a cukros tejfölhöz, ezt a réteget is beleöntjük a tepsibe, és vissza a hűtőbe.<br /><br />4.réteg: 2dl málnaszörpöt összekeverünk a 1,5dl vízben oldott zselatinnal. Ezt a réteget is beleöntjük a tepsibe. Mikor ez is megdermedt, azonnal fogyasztható.Simon Ákoshttp://www.blogger.com/profile/04586377116382376834noreply@blogger.com0